Настільні ігри як спосіб зміцнення взаємин із дітьми


 Настільні ігри існують досить давно, перші згадки про них зустрічаються ще в древніх рукописах ранньої цивілізації. За оцінками експертів, першу настільну гру було розроблено десь у 5 тисячолітті до нашої ери. Вже здогадалися, який вигляд вона мала? Гральні кубики!

Стародавні єгиптяни зробили цю настільну гру престижною королівською розвагою ще в 3100 році до нашої ери. Багато хто помилково вважає, що першість варто віддати нардам, проте найраніші згадки про них можна зустріти тільки в рукописах 1300 року до нашої ери.

Сучасні настільні ігри

Незважаючи на те, що нині кожна сучасна людина, як нам здається, «прив'язана» до своїх гаджетів, настільні ігри досі популярні. Насправді існує думка, що це новий тренд покоління «міленіалів», до якого можна віднести й наших дітей.

Однак протягом останніх кількох десятків років ігри змінилися й уже мало схожі на ті, в які ми самі грали в дитинстві. Один із найпопулярніших жанрів – це настільні євроігри. Що вони собою являють і чому користуються такою популярністю?

Євроігри – це клас настільних ігор, які зазвичай пропонують опосередковану взаємодію з гравцем і оперують абстрактними фізичними компонентами. В іграх у європейському стилі важливою є стратегія, але при цьому малу роль відведено удачі й конфліктам. Це створює сприятливе середовище для розвитку взаємин між гравцями.

Настільні евроігри цілком можуть збирати разом сім'ї, друзів різних поколінь, щоб спілкуватися, змагатися й веселитися. Нині багатьом підліткам часто не вистачає часу, а також соціальних навичок для побудови взаємин і з іншими людьми, і з найближчими родичами.

Настільні ігри Euro – цікавий, пізнавальний і розумний спосіб розвинути навички взаємодіяти без внутрішнього «опору». На відміну од відеоігор, настільні ігри сприяють людському комунікуванню лицем до лиця.

Ключовими компонентами спілкування з людьми є вміння читати мову тіла й розвиток «соціального капіталу». Настільні ігри дають нам змогу створити основу для довірливих і тривалих взаємин. Відеоігри в цьому плані серйозно програють.

Євроігри – міцна сім'я

У відомому бестселері «Родинні скарби: створення міцних сімей» автор Джон де Фрейн міркує про шість якостей, що властиві сильним і успішним родинам у всьому світі:

  • приємне проведення часу разом;
  • вдячність і прихильність одне до одного;
  • позитивне спілкування;
  • духовне благополуччя (цінності, переконання, життєві навички);
  • успішне управління стресом і кризою;
  • підтримка одне одного в будь-якій ситуації.

У сучасному мінливому цифровому світі «старомодні» настільні ігри хороші з кількох причин. Вони не тільки заохочують, а й вимагають особистого спілкування з членами сім'ї. Залежно від різновиду ці ігри також дають змогу продемонструвати командну роботу.

Темп настільних ігор значно повільніший, ніж у більшості відеоігор, тому це чудова нагода ознайомити дітей із радістю «уповільнення». Діти пізнають інший спосіб життя, який вони рідко застосовують, а саме розваги, що відбуваються повільно й неквапливо.

Це може бути важливо не тільки для того, щоб допомогти дітям позбутися залежності від стрімких цифрових розваг, а й щоб вони дізналися, що таке взагалі існує. Оскільки настільні ігри йдуть набагато повільніше, в родини є час для якісної розмови.

Чому це має велике значення? Батькам, бабусям і дідусям важливо знайти спосіб викроїти час для того, щоб зібратися й налагодити спілкування між старшим і молодшим поколіннями. Кожен раз, коли ми спілкуємося, наші взаємини будуються та зміцнюються. Настільні ігри сприяють ефективному комунікуванню лицем до лиця, що потрібно для тіснішого зв'язку одне з одним і розвитку інших рис міцних сімей.

Євроігри – це шанс для будь-якої родини відчути внутрішню прихильність і забути про конфлікти. Вони приводять до цікавих бесід, допомагаючи нам зміцнювати взаємини. Сімейні свята й заходи проходять без стресів й образ, і ми з нетерпінням чекаємо нової можливості провести час разом.

Важливість гри для дітей і дорослих

Гра має вирішальне значення для розвитку дитини й корисна для людей будь-якого віку. Вона може додати радості, зняти стрес, прискорити навчання й «примирити» дитину з іншими членами соціуму та навколишнім світом.

Якісні настільні євроігри можуть спричинити викид ендорфінів (гормонів щастя). Люди похилого віку мають змогу отримати вигоду з тих концепцій, які використовують діти під час гри. Стимулюється розумова діяльність, розвиваються творчі здібності, зміцнюються стосунки. Виховуються співчуття й співпереживання, формується довіра до інших, а соціальні навички тільки укріплюються.

Користь для дитини

Настільні ігри надзвичайно важливі для розумового і соціального розвитку дитини. Граючи в популярні «настолки», діти отримують найрізноманітніші навички: від підвищення концентрації уваги до творчих. Це захопливе середовище змагання та мотивації, яке заохочує словесне вираження і формує такі якості, як-от терпіння й рішучість.

Концентрація і пам'ять поліпшуються, якщо зосереджуватися на грі, бо діти мають пам'ятати правила й стежити за часом, не пропускаючи свою чергу робити хід. Настільні ігри корисні для розвитку критичного мислення, просторового сприйняття і здатності довше зосереджуватися.

Діти відчувають себе мотивованими, граючи в настільні ігри, адже тут теж є конкуренція, яка спонукає дитину старатися, оскільки на карту поставлено ​​її «честь». Не важливо, в яку гру грає дитина, вона завжди налаштована перемогти.

Настільні ігри дають дітям змогу розвинути навички прийняття рішень. Наприклад, стратегічні «настолки» вимагають від гравця швидких, але ефективних дій. Він має мислити критично на дуже високому рівні, а не просто робити хід навмання. Навички прийняття рішень, відточені настільними іграми, дуже важливі й у реальному світі.

Деякі з ключових якостей настільних ігор – саме те, що потрібно людині для досягнення своїх цілей. Приміром, дізнатися, як вербувати союзників, коли робити хід і як передбачати стратегію суперника під час гри. Це дає змогу розвинути мислення.

Навички вирішення проблем важливі у всіх сферах. Настільні ігри спонукають дітей розв’язувати реальні задачі за сценаріями з реального життя. Більшість ігор вимагають, щоб діти проаналізували проблему, з'ясували всі її елементи, а потім знайшли вихід.

Настільні ігри вчать дітей дотримуватися інструкцій, і це важливо. Незалежно від того, чи пішла ваша дитина в школу, чи тільки відвідує дитсадок, така життєва навичка потрібна  для соціуму.

Також «настолки» дають дітям змогу навчитися терпіти невдачі. Стійкість – це здатність взяти себе в руки і спробувати ще раз, коли щось піде не так. Навичку, яка дуже корисна для дітей, можна розвинути під час цілком безпечної гри.

Як бачимо, переваг спільного проведення часу за настільною грою досить багато. До недоліків можна віднести тільки одне: багато з них так «затягують», що ви не помічаєте, як минув цілий день. Отже, на які ігри варто звернути увагу, якщо ви вирішили відкрити для своєї родини новий світ, вільний від «цифрових розваг»?

Поради та рекомендації щодо підбору ігор

Пандемія

Гра Пандемія. Знайдіть ліки й зупиніть поширення світової епідемії! Гра від знаменитого дизайнера Метта Лікока підходить для компанії з 4 чоловік віком від 8 років і старше. Як члени елітної команди, котра займається боротьбою з хворобами, ви маєте тримати під контролем чотири смертельні захворювання.

Подорожуючи світом, працюйте спільно, щоб лікувати інфекції, збираючи картки та знаходячи ліки від кожної хвороби. Але час іде. Тільки разом ви зможете стримувати спалахи хвороб, які підживлюють епідемії, і вчасно знаходити ліки!

Комплект містить перелік правил, 1 ігрове поле, 7 карт ролей, 7 пішаків, 59 карт гравців (48 карт міст, 6 карт епідемій, 5 карт подій), 4 довідкові карти, 48 карт інфекцій, 96 кубиків хвороб (24 в 4 кольорах), 4 маркери ліків, 1 жетон швидкості зараження, 1 жетон спалахів, 6 дослідних станцій.

Колонізатори

Гра Колонізатори – найкращий вибір для кожного, хто бажає приміряти лаври першовідкривача нових земель! Уявіть себе в епоху відкриттів: після довгої подорожі, повної поневірянь, ваші кораблі нарешті досягли узбережжя незвіданих земель.

Однак ви не єдиний на цих таємничих берегах. Інші безстрашні мореплавці також висадилися одночасно з вами: гонитва за заселення острова почалася! Жінки і чоловіки з вашої експедиції будують перші поселення. На щастя, поки безлюдна земля багата природними ресурсами.

Ви будуєте дороги й нові поселення, які згодом стають містами. Чи вдасться вам здобути перевагу над суперниками? Одних ресурсів у вас достатньо, інших мало. Бартер домінує: руда на шерсть, цегла на пиломатеріали – ви торгуєте відповідно до того, що потрібне для ваших поточних будівельних проєктів. Дійте стратегічно! Якщо ви побудували свої поселення у вигідних місцях і вміло торгуєте своїми ресурсами, то шанси будуть на вашу користь.

Стратегія в реальному часі підійде для 3–4 учасників віком від 10 років. Тривалість однієї партії – від 45 хвилин до півтори години, що цілком достатньо навіть для новачків у цьому жанрі.

Цитаделі

Гра Цитаделі. Щоб отримати бажаний пост Майстра Будівельника, ви маєте вразити монархію, побудувавши величний середньовічний мегаполіс. Гравці використовують здібності й працю місцевих жителів, аби добувати золото та зводити райони для завершення свого міста.

У кожному раунді учасники вибирають персонажів, шукаючи тих, хто має особливі здібності для подальшого розвитку міст чи може перешкоджати зусиллям супротивників. Найміть невловимого злодія й обшукайте кишеню одного зі суперників або доручіть Художнику прикрасити ваші райони й так підвищіть їхню цінність.

Плануйте, задумуйте й обманюйте інших гравців на шляху до вершини, намагаючись передбачити дії своїх супротивників і зриваючи їхні плани. Тільки найкраще місто отримає свого Майстра Будівельника!

Уміст: перелік правил, 27 карт персонажів, 84 карти районів, 6 довідкових карт, 30 золотих пластикових деталей, 32 жетони, 1 пластикова корона.

Каркассон

Каркассон – це гра, творці якої надихалися однойменною середньовічною фортецею на півдні Франції, де гравці заповнюють плитками сільську місцевість навколо укріпленого міста. Вони вибирають плитки із зображеннями міста, доріг, монастирів і полів; кожна нова розміщена плитка створює дошку, яка постійно розширюється й куди гравці потім можуть додавати своїх послідовників.

Послідовники мають змогу грати безліч різних ролей – лицарів, ченців, фермерів або злодіїв – залежно від типу плитки, на яку їх поміщено. Кожна роль набирає очки по-різному, тому потрібно ретельно планувати, аби послідовники вам приносили максимальну користь.

За допомогою грамотного розміщення плиток і послідовників можна позбавити інших гравців очок або навіть украсти їх. Чи то блокування зростання міста, чи з'єднання з дорогою суперника, щоб поділитися очками. Є безліч способів перехитрити супротивників.

Завдяки простій, але багатій ігровій механіці й 84 плиткам, які можна об'єднати в численні комбінації, «Каркассон» сподобається і новачкам, і досвідченим геймерам. Гра містить перелік правил, 72 тайли землі, 40 фішок, 12 тайлів річки, 5 настоятелів, 1 табло. Підійде для дітей віком від 9 років.

Квиток на потяг

Квиток на потяг. Настільна гра Ticket to Ride: Europe запрошує гравців у подорож знаменитими залізницями Європи! Це друга гра серії, що підходить для 2–5 гравців. Вона не тільки зберігає захопливий і динамічний ігровий процес, а також пропонує три абсолютно нові елементи. Якщо вам потрібно побудувати тунель, будьте готові заплатити додаткові карти, щоб закінчити його! Пороми допоможуть вашим поїздам легко перетинати воду, але переконайтеся, що у вас є під рукою джокер. І якщо ви будете розгублені, коли суперник знайде маршрут, який вам дуже потрібен, станції дадуть вам змогу скористатися цим маршрутом позачергово!

Подорожуючи Європою з метою побудувати найдовші залізниці, ви розвиватимете розумові здібності й стратегічне мислення. Ця гра з її барвистими і яскравими зображеннями та простим в освоєнні ігровим процесом, поза сумнівом, стане хітом для всієї родини.

Будь-хто може відразу ж почати гру. Швидкий і захопливий процес змусить вас повертатися знову і знову! Чого ж ти чекаєш? Сідай на потяг, але переконайся, що маєш квиток!

Джерело: Настільні ігри як спосіб зміцнення взаємин із дітьми – Розвиток дитини (childdevelop.com.ua)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Відкритий урок

Тиждень толерантності. Що варто почитати дітям?

Сила в єдності та в різноманітті